top of page

over

Fréderique Vanvlasselaer heeft een bijzondere fascinatie voor porselein.

Ze houdt van het zuivere aardse product en zijn oneindige eerlijkheid. 

FRÉDERIQUE VANVLASSELAER

Fréderique Vanvlasselaer (BE) begon als autodidact keramiek te maken waarbij ze ongeremd kon experimenteren, vaak met verrassende resultaten. Pas later schreef ze zich in aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Gent om er de basisprincipes en -technieken onder de knie te krijgen. Die kennis hielp haar om de grenzen van het mogelijke verder af te tasten en haar eigen vormentaal te verfijnen. Fréderique Vanvlasselaer werkt met gietporselein, een zuiver, aards product dat bakken op hoge temperaturen toelaat, waardoor er een dun, sterk en lichtdoorlatend object ontstaat. Een bijzondere eigenschap van porselein is de opmerkelijke krimp die evenredig toeneemt met de grootte van het object.  Dit komt overeen met een percentage tussen 17 en 20 procent vanaf de vormingsface tot het eindresultaat. Dit is een van de redenen waarom porselein meestal wordt gereserveerd voor kleinere stukken en wordt beschouwd als de moeilijkste kleisoort om mee te werken.

In een tweede fase onderzoekt Vanvlasselaer hoe ze texturen op het oppervlak kan aanbrengen, spelend met het licht. 

De ogenschijnlijke tegenstellingen van licht en schaduw, vorm en vervorming dagen Fréderique Vanvlasselaer uit de kunst van de imperfectie na te streven. Een levensfilosofie die sterk aanwezig is in al haar creaties.

Het uitgangspunt van dit proces bevindt zich in een wereld vol tegenstellingen die tegen elkaar worden uitgedaagd tot ze perfect in evenwicht zijn. Of zoals ze zelf zegt, door de imperfectie te omarmen ontstaat de perfectie.

Fréderique Vanvlasselaer werkt voornamelijk met eenzelfde kleur glazuur. Hoe men door de verschillen in toepassing het glazuur van kleur en nuance kan doen veranderen, boeit haar enorm. De inspiratie voor de aangebrachte lagen haalt ze uit texturen die ontstaan door verval, zoals verflagen die afbladderen, scheuren in een muur of een rottend stuk hout.

De werken van Fréderique Vanvlasselaer zijn pure vormen waarin de kracht vaak verscholen zit in de eenvoud en ​kenmerken zich verder door hun organische signatuur en verfijnde afwerking. Het organische karakter vertaalt zich in de zachte golvende lijnen en de aardse patronen. 

Fréderique Vanvlasselaer is voltijds aan de slag in haar porseleinatelier, waar ze aan gelimiteerde edities werkt en maatwerk levert. Sinds 2021 werkt Fréderique Vanvlasselaer samen met het gerenommeerde designbedrijf SERAX.

bottom of page